Eigen Risico

16 januari 2018 – In Nederland betaalt iedereen van 18 jaar en ouder een verplicht Eigen Risico voor de zorgverzekering. In 2018 is dit door de overheid vastgesteld op € 385,-.  Het eigen risico is een verplicht bedrag wat je moet betalen als je kosten maakt voor zorg uit de basisverzekering.  Dit betekent dat als je ziek wordt en kosten maakt je de eerste   € 385,- zelf moet betalen.

Eigen Risico

Als je zorgkosten maakt die verrekend worden met je eigen risico krijg je hiervoor een rekening van je zorgverzekeraar. Soms komt de rekening pas aan het eind van het jaar. Dan is het wel een heel groot bedrag ineens en ik kan me voorstellen dat dit, zeker als de rekening in december komt, niet handig is voor je portemonnee.

Uiteraard kun je op dat moment een betalingsregeling aanvragen bij je zorgverzekeraar en het bedrag gespreid betalen. Maar dit is achteraf. Beter is hier preventief op in te springen door of

a. je eigen risico vooruit te betalen aan je zorgverzekeraar. Je betaald je eigen risico dan in 10 termijnen vooruit. Als blijkt dat je je eigen risico voor dat jaar niet hebt verbruikt, dan stort je verzekering dit bedrag aan het begin van het jaar daaropvolgend terug of

b. (dit is mijn optie!) Ik neem in de maandbegroting het Eigen Risico mee en zet iedere maand  alvast 1/12e deel van het Eigen Risico (2 x € 32,08) op de spaarrekening. Mocht in de loop van het jaar de zorgverzekeraar een rekening sturen dan heb ik het geld alvast bij elkaar. Mocht blijken dat je geen zorgkosten hebt gemaakt dan heb je in ieder geval een mooi bedrag op je spaarrekening staan. Of je kunt dit laten staan voor volgend jaar, hoef je dan niet iedere maand 1/12e deel opzij te leggen!

Voor mensen met een laag inkomen geldt nog dat veel Gemeenten, de Gemeente Lochem in ieder geval wel, een regeling ‘tegemoetkoming zorgkosten’ kent. Inwoners met een inkomen tot 130% van de bijstandsnorm kunnen, als het volledige Eigen Risico voor dat jaar is verbruikt, een gedeelte van het Eigen Risico terugkrijgen. Voor 2018 is dit € 240,- . Het formulier hiervoor is te vinden op de site van de Gemeente, of vraag het aan via B€L Budgetadviescentrum Lochem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: