Zelf brood bakken

24 juni 2018 – Wat ontbijt en lunch betreft zijn wij echte broodeters. Het is lekker en voedzaam en daarnaast is het bovendien goedkoper om je eigen lunch mee te nemen naar werk/school dan iedere dag een lunch te kopen.

En als besparen je sport is ga je natuurlijk ook kijken of je kunt besparen op het brood. Uiteraard zonder dat dit ten koste gaat van de smaak en voedzaamheid. Nu is het makkelijk om een kant en klaar pak te kopen, maar ik wil het graag zo basic als mogelijk proberen te maken. Na enig speurwerk op het Internet kom ik uit bij collega blogger  Budgetstijl : zelf brood bakken zonder machine. Op één van mijn vrije dagen gaat het gebeuren; spullen in huis halen en beginnen maar! 

Benodigdheden:

  • 500 gram volkoren tarwemeel (neem geen patentbloem, deze is meer geschikt voor gebak en koekjes)
  • 1 ½ zakje gist (1 zakje voor wit brood)
  • 1 ½ theelepel (zee)zout
  • 300 ml water of melk
  • olijf- of zonnebloemolie of een beetje zachte roomboter.

Bovenstaande benodigdheden zijn voor 2 broden. Ik heb 1 bakblik, dus nog snel bij de kringloop naar binnen en jawel, voor € 0,95 koop ik nog een tweede blik. Deze met kokend water en sop schoongemaakt en dan kan het echt gaan beginnen. Voor het verdere recept verwijs ik naar de bovengenoemde link van mijn concullega.

Afijn, nadat ik alle stappen heb doorlopen, het deeg een uur heb laten rijzen, kneed ik deze, geheel volgens recept nog een keer goed door. En dan zie ik het gebeuren, het deeg zakt weer als een plumpudding in elkaar tot het beginvolume… Maar niet getreurd, het moet nog in de bakblikken en nog een half uurtje rijzen, toch?! Vol goede moed verdeel ik het deeg in 2 stukken, maak er mooie rolletjes van en leg ze in de blikken. Dan nog een half uurtje rijzen, de oven voorverwarmen en de broden in de oven, 30 minuten op 220 graden.

Maar helaas zie ik ook na 30 minuten nog geen mooi gerezen brood. Het lijkt meer op een uit de kluiten gewassen stokbrood. Neemt niet weg dat de smaak heerlijk is! Nog een beetje warm zelfs al lekker met alleen een likje boter!

brood bakken

Bij de diverse fora kwam ik er later achter dat een beetje suiker toevoegen helpt om het gistproces beter op gang te krijgen. Dit de tweede keer geprobeerd en ik inderdaad begint het de 2e keer al meer op echt brood te lijken. Ik blijf het gewoon proberen, het moete toch echt een keer goed lukken!

En het leuke is dat ik, sinds ik een keer volkoren tarwemeel bij de AH kocht, ik deze eens in de zoveel tijd op mijn persoonlijke bonus krijg, waardoor het brood nòg goedkoper wordt!

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: