Oktober – oogstmaand…

09 oktober 2018 – Mijn zoon kwam thuis met de opdracht om voor een project op school jam te maken. In samenspraak met het groepje was besloten dat het druivenjam zou worden. Het recept hadden ze opgezocht op Internet. Op de afgesproken dag eerst met het vriendje waarmee de opdracht gedaan werd naar de supermarkt voor druiven, geleisuiker en citroen. Maar helaas, de eerste serie mislukte…

Bij de tweede poging werd gevraagd of ik wilde helpen. Aangezien ze deel 1 (boodschappen) al met goed gevolg hadden afgerond, heb ik deze keer de ingrediënten gehaald. Gelukkig voor ons is het druiventijd, dus de druiven zijn volop in de aanbieding. Het maken van de jam moesten ze wel zelf doen, ditmaal gecoacht door mij.

Eerst de druiven wassen en in de pan doen. Dan met de staafmixer pureren (volgende keer handiger om de druiven eerst klein te snijden), geleisuiker erdoor en 4 minuten laten koken. In de tussentijd de jampotjes uitwassen en in kokendheet water leggen.
Daarna de potje afdrogen, vullen met jam en op de kop zetten om vacuüm te laten zuigen. Als de potjes een beetje afgekoeld zijn kunnen ze rechtop staand verder afkoelen. Uiteraard komt daarna het lekkerste: proeven! Ik heb een klein beetje bewaard op een schoteltje zodat de heren niet hoefden de wachten totdat de potjes waren afgekoeld.

Daarna is het mijn beurt om te koken. In de titel gaf ik al aan: oktober – oogstmaand. In oktober zijn onder andere de appels, peren, kastanjes en noten rijp. Van mijn moeder kreeg ik een zak oranje peren die ik niet langer kon laten liggen. Deze schillen en koken met een beetje suiker, kaneel(stokje) en kruidnagel. Heerlijk! Een gedeelte vries ik in, de rest laat ik in een schaal afkoelen om als bijgerecht bij het avondeten of bij het toetje op tafel te zetten.

Tot slot staat nog op mijn lijstje om tamme kastanjes en beukennootjes te zoeken in het bos. De beukennootjes zijn heerlijk als tussendoortje. Gedroogde kastanjes ook trouwens, van drogen worden ze wat zoeter (niet bij de centrale verwarming drogen want dan worden ze hard). Verder zijn de tamme kastanjes heerlijk om puree van te maken, lekker bij rundvlees of wild met rode kool.

Gelukkig is het een mooie nazomer, dus wie gaat er mee naar het bos?!

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: